5/6/16

Ο Άγιος Θεόδωρος πρίγκιπας του Νόβγκοροντ

Ο Άγιος Θεόδωρος, πρίγκιπας του Νόβγκοροντ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Αγίου Αλεξάνδρου  Νέφσκϊυ,  εγεννήθηκε,  το  1218. Το  1229,  οι  δύο  αδελφοί  απεστάλησαν  στο Νόβγκοροντ  από τον πατέρα τους  Γιαροσλάβο  Βσεβολόντοβιτς,  ως  αντιπρόσωποί  του.
Το  1232,  ο  νεαρός  πρίγκιπας  Θεόδωρος  εκλήθηκε  να  υπερασπισθεί  με  το  σπαθί  την Ορθόδοξη πίστη και να πολεμίσει με τα Ρώσικα  στρατεύματα  κατά  των  ειδωλολατρών Μορδοβιανών πριγκίπων. Το 1233, υπακούοντας στην επιθυμία του πατέρα του, νυμφεύεται τη Θεοδουλία, θυγατέρα του ιερού πρίγκιπος Μιχαήλ του Τσέρνιγκωφ, αλλά ξαφνικά πεθαίνει και ενταφιάζεται στη μονή Γιούρεφ του Νόβγκοροντ.  Η Θεοδουλία, μετά τον απροσδόκητο θάνατο του συζύγου της, εγκατέλειψε τον  κόσμο  και εγκαταβίωσε σε μονή, όπου εκάρη μοναχή με το όνομα  Ευφροσύνη  (†  25  Σεπτεμβρίου).

Οι  Σουηδοί,  το  1614,  έσπασαν  τον  τάφο  του  Αγίου  και  έρριψαν  το  τίμιο  λείψανο  στο χώρο του κοιμητηρίου. Αργότερα, ο  Μητροπολίτης  Ισίδωρος  μετέφερε  τα  ιερά λείψανα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Νόβγκοροντ και τα εναπέθεσε στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου, απ’ όπου, το 1919, αφαιρέθηκαν από τους Μπολσεβίκους.
Ακολουθία στον Άγιο Θεόδωρο έγραψε ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Νόβγκοροντ  Γαβριήλ  († 1801).

Δεν υπάρχουν σχόλια: