19/6/16

Ομιλία στην εορτή της Πεντηκοστής

«Εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω»

Εορτάζουμε σήμερα αγαπητοί  μου την Γενέθλιο ημέρα της Ιδρύσεως της αγίας Εκκλησίας  του Κυρίου. Το σημερινό ευαγγέλιο μας αναφέρει ένα μεγάλο προσκλητήριο που απευθύνει ο Χριστός όχι μόνο προς  τους Ιουδαίους  που εόρταζαν τότε την εορτή της Σκηνοπηγίας αλλά προσκαλεί και όλους ημάς να ακολουθήσουμε Αυτόν,  τον Χριστό. Όποιος έχει μεταφυσική δίψα, λέει ο Κύριος, άς έλθει κοντά μου και θα λαμβάνει ύδωρ  ζων. Διότι ο Χριστός είναι η αλήθεια, όπως λίγο προ του εκουσίου Πάθους Του προς  το Πιλάτο:  «Εγώ  εις τούτο γεγένημαι και εις τούτο ελήλυθα εις  τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω  τη  αληθεία».  Ο σκοπός δηλαδή που γεννήθηκε ο Χριστός είναι  η Αποκάλυψη της αληθείας.    
Πως όμως γνωρίζουμε τον αληθινό δια του Χριστού; Για να καταλάβουμε  την έννοια  της  αποκάλυψης αυτής πρέπει να δούμε πως οι Εβραίοι έψαχναν τον αληθινό Θεό. Εκείνο μόνο που είχαν υποχρέωση να τηρούς οι Εβραίοι ήταν ο νόμος του δεκαλόγου, που εδόθη  εις αυτούς δια  του προφήτη Μωυσέως.  Ο Χριστός, όμως, ο οποίος  μας έδωσε τη Χάρη Του παρέδωσε στην  ανθρωπότητα  το νόμο της αγάπης  που σχετίζεται με την ανεξικακία. Όπως μας  λέει ο άγιος Ειρηναίος, επίσκοπος Λουγδούνων, ποτέ  μας δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τα  μυστήρια  του Θεού αν δεν μας τα αποκάλυπτε ο Λόγος  του  Θεού, ο Χριστός. Και η αποκάλυψη αυτή έγινε από το Χριστό δια του θείου κηρύγματος και των θαυμάτων Του. Μας εἶπε ο Χριστός  ότι ο  Θεός είναι Τρισυπόστατος. Έχει δηλαδή τρία θεία Πρόσωπα, με τη διαφορά παντως ότι Ένας  είναι ο Θεός που λατρεύουμε. Δεν είμαστε ειδωλολάτρες αλλά  λατρεύουμε Ένα Θεό   και τα τρία αυτά Πρόσωπα είναι ομοούσια μεταξύ τους. Ο Θεός,  δηλαδή,  είναι πνεύμα  άπειρο  και πανυπερτέλειο  που   δια  του Χριστού  σώζει τον εκπεσόντα  εις  την  αμαρτία άνθρωπο.  Ως πηγή  αγαθότητος  ο   Χριστός προσεγγίζει  διηνεκῶς  τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην  οδό των μυστηρίων. Ο Χριστός είναι πηγή  αληθινής αγάπης  διότι απέδειξε αυτή  την  πραγματική Του αγάπη όταν ανέβηκε στο σταυρό και έχυσε εκεί το Πανάγιο Αίμα για να σώσει τον άνθρωπο σχίζοντας το χειρόγραφο των αμαρτιών του ανθρώπου επί   του  σταυρού. «Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον άνθρωπον ώστε  τον Υιό Αυτού τον Μονογενή   έδωκε ίνα πας ο πιστεύων εις  αυτόν μη απόληται αλλ’  έχη ζωή αιώνιο»  διαβάζουμε στο κατά  Ιωάννην ευαγγέλιο.  Τόσο πολύ δηλαδή αγάπησε  ο Θεός  τον άνθρωπο  ώστε έστειλε τον Χριστό να λάβει  ανθρώπινη   μορφή, χωρίς  την  αμαρτία  βέβαια,  και  να πεθάνει στο σταυρό χάριν  του ανθρώπου.  Ο Χριστός ακόμα μας  λύτρωσε από τη λατρεία των δαιμόνων και από την ειδωλολατρική λατρεία. Όπως   λέει  ένας  αρχαίος  εκκλησιαστικός  συγγραφέας, ο Χριστός με  τη  διδασκαλία  Του  φωταγωγεί  τους   ανθρώπους προς  την αληθινή  Θεογνωσία .
Ο Χριστός επίσης  αποκαλύπτει στον άνθρωπο την εξήγηση του αινίγματος τι  είναι πράγματι ο άνθρωπος. Και  μας λέει ότι είμαστε πλάσματα του Θεού  και δεν είμαστε προϊόντα  της τύχης. Μας λέει ο Παύλος ότι όλα έγιναν από τη Σοφία του Θεού και όλα τα  εν τοις ουρανοίς και τα επί της γης δια του Χριστού εγένεντο.  Σίγουρα πάντως θα  υπάρχουν, όπως  και  υπάρχουν, άπιστοι  και άθεοι που λένε πως ο άνθρωπος δημιουργήθηκε τυχαία αλλά όλοι αυτοί δεν νομίζουμε πως είναι καλά στο μυαλό τους.    
Ἡ βαθύτερη αλήθεια  είναι αυτή που παρουσιάζει ο Χριστός ερμηνεύοντας το μυστήριο του ανθρώπου και απαντώντας στο ερώτημα από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Υπάρχει, άραγε, παράδεισος και κόλαση; Και  μας λέει πως  δεν είμαστε  απόγονοι του πιθήκου αλλά ότι είμαστε όντα θεόπλαστα, όπως λέει ο Μ. Βασίλειος. Δημιουργηθήκαμε «κατ’  εικόνα  και  καθ’ ομοίωσιν  Θεού». Το κατ’εικόνα αποδεικνύει την πανσοφία  του Θεού και δημιουργεί  ένα σώμα ανθρώπου που  είχε και ψυχή αθάνατη. Και  η αξία της ψυχής  είναι  τόσο μεγάλη που έκανε τον Ίδιο το Χριστό να σταυρωθεί για τη σωτηρία της. Η σαρκωμένη Αλήθεια του Χριστού μας λέει ότι ο βαθύτερος στόχος  των ανθρώπων είναι να γίνουν κοινωνοί θείας  φύσεως. Για  το σκοπό αυτό άλλωστε κατέβηκε από  τον ουρανό στη γη ο Θεός και έγινε άνθρωπος, γιὰ να σώσει και να αγιάσει τον άνθρωπο.
Κατά  την  σημερινή εορτή της Πεντηκοστής, αδελφοί μου, ο Χριστός μας που είναι η πηγή της Ζωής και αγιότητας στέλνει το Άγιο Πνεύμα στους Αποστόλους  αλλά  και  στους  μαθητάς  των  μαθητών   τους προκειμένου να οδηγούν τους πιστούς εις πάσαν την αλήθειαν.  Επειδή  όμως   σήμερα    έχουμε  μεγαλύτερη  ανάγκη  του  φωτισμού  αὐτού   αφού ζούμε  ανάμεσα  σε  αιρετικούς, επειδή  ο Οικουμενισμός και η πανθρησκεία  δρα    εὐχομε  να ζούμε ορθοδόξως ούτως ώστε ο  Χριστός  να  μας ευλογεί  και να μας αγιάζει.
       Αδελφοί  μου!  Μας προσκαλεί ο Χριστός κοντά  Του. Εμείς όμως που καταφεύγουμε για να βρούμε κατάλληλες πηγές για  να ξεδιψάσουμε πνευματικά;  Πηγαίνουμε στο Χριστό και στις πηγές  των μυστηρίων Του ή καταφεύγουμε στα θολά  νερά της αμαρτίας και αποστασίας; Εύχομε  να τρέχουμε ως διψώσε έλαφοι στις πηγές των μυστηρίων του Χριστού γιατί ο Χριστός προσφέρει «ύδωρ ζων». Γι’ αυτό όποιος πίνει από το νερό αυτό  του Χριστού «ου μη διψήση εις τον αιώνα». Όσον αφορά τώρα  την σύγχρονη εποχή το Άγιο Πνεύμα φωτίζει, ζωογονονεί και σώζει δια  του Χριστού τον κάθε ἀνθρωπο. Και κάνει  τελικὰ  τους μαθητάς του Κυρίου ομολογητές της Ορθόδοξης πίστης. Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: