10/2/15

Οι Άγιοι Ενναθά, Ουαλεντίνα και Παύλος οι Παρθενομάρτυρες

 Η Αγία Μάρτυς Ενναθά καταγόταν από τη Γάζα, η δε Αγία Μάρτυς Ουαλεντίνα καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Μόλις ξέσπασε διωγμός  εναντίον των Χριστιανών, οι Άγιες  συνελήφθησαν  και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα  Φιρμιλιανό, ενώπιον του  οποίου  ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Τότε εκείνος διέταξε να μαστιγώσουν την Μάρτυρα  Ενναθά ανηλεώς. Στη συνέχεια, την  κρέμασαν σε ξύλο και  της έσκισαν  τα πλευρά.
Η  Αγία  Ουαλεντίνα, επειδή δεν μπορούσε να βλέπει την απανθρωπιά και τη θηριωδία του ηγεμόνος, φανερώθηκε και αυτή ως Χριστιανή. Βιαζόμενη να προσφέρει θυσία στα είδωλα, ανέτρεψε τον βωμό των ειδώλων και τον κατέστρεψε. Ο τύραννος, μόλις είδε την ενέργεια αυτή της  Αγίας Ουαλεντίνης, την  παρέδωσε σε φρικώδη  βασανιστήρια.

Αλλά  το  συνεχιζόμενο μαρτύριο των δύο Αγίων παρθένων γυναικών, προκάλεσε  την εμφάνιση και άλλου αθλητή της πίστεως. Ήταν ο Παύλος, ο οποίος θεώρησε καθήκον του να στηλιτεύσει την αχόρταγη θηριωδία του επάρχου Φιρμιλιανού. Τότε ο έπαρχος κορύφωσε την κακουργία του. Κατά  διαταγή του οι  δύο Αγίες οδηγήθηκαν σε θάνατο δια πυρός και ο Άγιος Παύλος αποκεφαλίσθηκε.           
Ο πόθος τους εκπληρώθηκε και οι Άγιοι Μάρτυρες ανέβησαν στα αθάνατα  και  μακάρια  σκηνώματα  του  Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: