9/2/15

Οι Άγιοι Μάρκελλος και Παγκράτιος ο Ιερομάρτυρας

Οι  Άγιοι  Μάρτυρες  Μάρκελλος και Παγκράτιος έζησαν κατά τον 1οαιώνα μ.Χ., κατάγονταν από την Αντιόχεια και υπήρξαν μαθητές των Αγίων  Αποστόλων  Πέτρου  και  Παύλου.

Ο  Άγιος Μάρκελλος ήταν προηγουμένως οπαδός του Σίμωνος του Μάγου, ήλθε όμως στην αληθινή πίστη δια της διδασκαλίας και των θαυμάτων του Αποστόλου Πέτρου,  τον  οποίο  από  τότε  ακολούθησε στις  ιεραποστολικές του περιοδείες. Ο Άγιος Μάρκελλος χειροτονήθηκε Επίσκοπος  της πόλεως των Συρακουσών Σικελίας και, αφού οδήγησε στην πίστη του Χριστού πολλούς ειδωλολάτρες, κοιμήθηκε με ειρήνη.
Ο  Άγιος  Παγκράτιος  επισκέφθηκε  με  τον πατέρα του, Άγιο  Μάρκελλο, τα Ιεροσόλυμα και  βαπτίσθηκε εκεί  σε νεαρή ηλικία. Ακολούθησε και αυτός  τον Απόστολο Πέτρο στην Αντιόχεια  και  από  εκεί  στην  Κιλικία, όπου συνάντησε τον Απόστολο Παύλο και χειροτονήθηκε από αυτόν Επίσκοπος Ταυρομενίου της Σικελίας. Εκεί ο Άγιος κήρυττε με ενθουσιασμό  στα  πλήθη  των ειδωλολατρών το Ευαγγέλιο της Εκκλησίας και  οδήγησε στον Χριστό τον ηγεμόνα του τόπου Βονιφάτιο. Όμως οι Ιουδαίοι και  οι εθνικοί της Σικελίας τον συνέλαβαν, τον κρέμασαν  και  τον έκαψαν ζωντανό. Έτσι, ο Άγιος  Παγκράτιος  έλαβε  το στέφανο  του  μαρτυρίου  και  της  δόξας. Η Εκκλησία  τιμά  την  μνήμη του  και  στις  9 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: