28/10/17

Οι Άγιοι Τερέντιος και Νεονίλλη και τα τέκνα αυτών

Ήταν μία πραγματική «κατ’ οίκον εκκλησία». Οικογένεια αληθινά χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδια και το ίδιο φρόνημα.
Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ειδοποίησαν τους δυο συζύγους ότι κινδυνεύουν ναα συλληφθούν. Τότε ο Τερέντιος και η Νεονίλλη αναρωτήθηκαν να φύγουν μακριά, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους ή να μείνουν και να περιμένουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο;
Οι πέντε γιοί και οι δύο θυγατέρες τους, έδωσαν αποφασιστική απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ο διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα, η αναχώρησή τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί χριστιανούς. Και το σπουδαιότερο, η Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες, αλλά από μάρτυρες και αθλητές.     
Έτσι, όλη η οικογένεια αποφάσισε να μείνει σταθερή στην απόφασή της. Και όλοι μαζί, αφού ομολόγησαν τον Χριστό, πέθαναν με αποκεφαλισμό.


Απολυτίκιον. Ἠχος γ’. Θείας πίστεως.~        
Νόμω  φύσεως, συνδεδεμένοι, κράτος πίστεως, ενδεδυμένοι, μαρτυρίου την οδόν διηνύσατε, συν Νεονίλλη  θεόφρον Τερέντιε, και  η των Παίδων υμών επτάς ένθεος. Και νυν άφεσιν, αιτήσασθε παμμακάριστοι, τοις μέλπουσιν υμών την θείαν άθλησιν.


Κοντάκιον. Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.     
Ως συζυγία ευσεβής και ομόφρων, συν Τερεντίω Νεονίλλα τρισμάκαρ, λαμπρά χορεία ώφθητε Χριστώ τω Θεώ· πίστει γαρ εκθρέψαντες, τους σεπτούς υμών Παίδας, τούτους προσηγάγετε, λογικάς ως θυσίας, ενηθληκότες άμα συν αυτοίς, τω των αιώνων, Δσπότη μακάριοι.


Μεγαλυνάριον.
Γενεά ευθέων ευλογητή, ως ο Δαβίδ έφη, ανεδείχθητε τω Θεώ, Τερέντιε μάκαρ, συν τοις κλεινοίς υιοίς σου, και τη συνεύνω πίστει, ανδραγαθήσαντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: