29/5/17

Η Αγία Θεοδοσία η Οσιομάρτυς η Κωνσταντινουπολίτισσα

Η  Αγία Οσιομάρτυς Θεοδοσία καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε από γονείς πλουσίους και ευσεβείς. Σε ηλικία επτά ετών, αφού  έμεινε ορφανή  από πατέρα, εισήλθε σε  μοναστήρι,  όπου μετά από λίγο εκάρη μοναχή. Μετά τον θάνατο και  της μητέρας της, αφού  επούλησε  και  διεμοίρασε στους φτωχούς τα υπάρχοντά της, απαλλάχτηκε έτσι από  τις γήινες  φροντίδες,  επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο, στην απόκτηση της τελειότητος και των μοναχικών αρετών, ασκούμενη στη μονή που βρισκόταν κοντά στο Σκοτεινό Φρέαρ και επονομαζόταν  Ασπάρου  στέρνη.
Όταν  ήλθε  στο  θρόνο  ο  Λέων  ο  Ίσαυρος  (717 – 741 μ.Χ.), εξαπολύθηκε  άγριος διωγμός εναντίον  των εικονόφιλων και των ιερών εικόνων, ο δε Πατριάρχης Γερμανός, στερεός προμαχώνας της Ορθοδοξίας, εκδιώχθηκε και αντικαταστάθηκε από τον εικονομάχο Αναστάσιο.  Κατά  την έναρξη του διωγμού διέταξε την καθαίρεση και καταστροφή της εικόνος  του  Χριστού,  η  οποία  ευρισκόταν από της Χαλκής Πύλης.        
Τότε η  Θεοδοσία, επικεφαλής καλογραιών και άλλων γυναικών, όρμησαν και κατέρριψαν από την κινητή  σκάλα το  σπαθάριο  που  ανέβηκε, για να καταστρέψει την εικόνα, και  με πέτρες και ξύλα επετέθησαν κατά του Πατριαρχείου. Μπροστά  σε αυτή  την  κατάσταση  ο  Πατριάρχης Αναστάσιος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το Πατριαρχείο.  Η στρατιωτική δύναμη που επενέβη, άλλες  μεν  από  τις  γυναίκες  εφόνευσε, άλλες  δε, μεταξύ των οποίων και  την Θεοδοσία, συνέλαβε. Και  από τις συλληφθείσες άλλες ελευθέρωσαν, άλλες ενέκλεισαν στις φυλακές ή εξαπέστειλαν  στην εξορία. Την δε Θεοδοσία, αφού εκακοποίησαν, την οδήγησαν στην τοποθεσία του  Βοός και  την κατέσφαξαν,  αφού διαπέρασαν  το  λαιμό της  δια  κέρατος  κριού  (730 μ.Χ.). Το  τίμιο λείψανό της περισυνελέγη και ενταφιάσθηκε στη  μονή  Δεξιοκράτους,  πολλά  δε θαύματα επιτελούσε στους πιστούς, που προσέρχονταν  με  πίστη  και  ευλάβεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: