6/3/15

Οι Άγιοι Αέτιος, Βασσόης, Θεόδωρος, Θεόφιλος, Κάλλιστος, Κωνσταντίνος και άλλοι 36 Μάρτυρες

Οι 42 Άγιοι Μάρτυρες έζησαν στα χρόνια της βασιλείας του Θεοφίλου του εικονομάχου (829 – 842 μ.Χ.) καιήταν στρατηγοί και ταξιάρχες, πλούσιοι και ευγενείς. ΟΆγιος Θεόφιλος ήταν στρατηγός και πατρίκιος, ο Άγιος Αέτιος στρατηγός, οΆγιος Βασσόης δρομεύς, οΆγιος Θεόδωρος πρωτοσπαθάριος, οΆγιος Κάλλιστος τουρμάρχης καιοΆγιος Κωνσταντίνος  δρουγγάριος.
Εκείνο τον καιρό, αφού  βγήκε  από την Συρία οΑμηράς μεαναρίθμητο στρατό, κατά των ανατολικών μερών της επικράτειας των Ρωμαίων, απεστάλησαν από τον βασιλέα στρατιώτες, για να προστατέψουν την πόλη τουΑμορίου, πρωτεύουσας της Φρυγίας. Και  όταν είδαν τοάπειρο πλήθος των Σαρακηνών, εισήλθαν στοεσωτερικό μέρος του κάστρου αγωνιζόμενοι με καρτερία. Εκεί, αφού συνελήφθησαν, τοέτος 838 μ.Χ., από τον χαλίφη Μοτασέμ, οδηγήθηκαν εις Σάμαρα της Μεσοποταμίας και κλείσθηκαν στη φυλακή. Ο χαλίφης τους υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στααξιώματά τους, εάν αλλαξοπιστήσουν και γίνουν Μωαμεθανοί. Όμως οιΆγιοι Μάρτυρες αρνήθηκαν με γενναιότητα καιομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Καιαφούυπέστησαν πολλές ταλαιπωρίες καιαπάνθρωπα βασανιστήρια, αποκεφαλίσθηκαν, τοέτος 842 μ.Χ. και  έτσι  σφράγισαν την ομολογία  τους για τον Χριστό με το αίμα τους. 
Ναόεπ’ ονόματι των Αγίων τεσσαράκοντα δύο τούτων Μαρτύρων ανήγειρε  στο παλάτι των Πηγών ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ (976 – 1025).

Δεν υπάρχουν σχόλια: