16/6/18

Ο Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου


Ο    Άγιος Τύχων  καταγόταν από την Κύπρο και εγεννήθηκε  από γονείς ευσεβείς στην Αμαθούντα της Κύπρου, την σημερινή Παλαιά Λεμεσό. Ήκμασε  κατά  τους χρόνους  των  αυτοκρατόρων  Αρκαδίου  και  Ονωρίου (395 – 423 μ.Χ.).  Αφιερωθείς  υπό  τωνφιλοθρήσκων  γονέων  του  στον  Θεό,  έλαβε άρτια  μόρφωση και διακρίθηκε στη μελέτη των Αγίων Γραφών. Για την καθαρότητα του βίου και την αγνότητά του εχειροτονήθηκε υπό του Επισκόπου Αμαθούντος Μνημονίου διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Η  ικανότητα, ο θερμός ζήλος υπέρ του θείου κηρύγματοςκαι οι πολλαπλές αρετές του τον  ανέδειξαν,  μετά  το  θάνατο  του  Μνημονίου, διάδοχό του, χειροτονηθείς υπότου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Αγίου Επιφανίου ( 12 Μαΐου). Ως Επίσκοπος, οΤύχων διακρίθηκε για τα φιλανθρωπικά έργα, την αδιάλειπτη διδασκαλία και την υπέρ της εξαπλώσεως της Χριστιανικής πίστεως μέριμνά του. Έτσι, μετέστρεψε πολλούς ειδωλολάτρες, κατέστρεψε ναούς ειδωλολατρικούς και είδωλα  και ανήγειρε  Χριστιανικές  εκκλησίες.
Κάποια  ημέρα,που  εισήλθε  σε  ένα  ειδωλολατρικό  ναό,  έδιωξε  από  εκεί  την ιέρεια της Αρτέμιδος, τηΜιαρανάθουσα, η οποία τον εξύβρισε. Με παρρησία άρχισε να την  ελέγχει  για  την τυφλή  εμμονή  της  στην  ασέβεια και  την  ειδωλολατρία.  Το  θάρρος  του  Αγίου  και  η  αρετή που  απέπνεε  η  όλη του προσωπικότητα προκάλεσαν τέτοια εντύπωση στην ιέρεια των ειδώλων, που το θαύμα έγινε. Η Μιαρανάθουσα με σεβασμό και φόβο εζήτησε  από τον Άγιο να την κατηχήσει. Έτσι δέχθηκε το Βάπτισμα με μετάνοια  και  ονομάσθηκε  Ευήθεια.
Ένεκα της θεοφιλούς δράσεώς του και της αγνότητος του βίου του επροικίσθηκε από τον Θεό διατης χάριτος  της  θαυματουργίας,  επιτελέσας πολλά  θαύματα  στη  ζωή  και  μετάθάνατον. 
Ο  Άγιος  Τύχωνεκοιμήθηκε  με  ειρήνη.


Απολυτίκιον. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.          
Θείας  έτυχες, ιερατείας, νεύσικρείττονι, εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος· συ γαρ των έργων  εκλάμπων  ταις  χάρισι,  την  Εκκλησίανεστήριξαςθαύμασι.  Τύχων  Όσιε,  Χριστόν  τονΘεόν  ικετευε, δωρήσασθαι ημίν  τομέγα  έλεος.


Κοντάκιον. Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.
Εν  ασκήσει  Άγιε, θεοφιλεί διαπρέψας, Παρακλήτου δύναμιν, εξ ύψους καθυπεδέξω, ξόανα,καθαιρείν πλάνης λαούς δεσώζειν, δαίμονας, αποδιώκειν  νόσους  ιάσθαι.  Δια  τούτό  σε  τιμώμεν,  ως  Θεούφίλον, Τύχων μακάριε.


Μεγαλυνάριον.
Χαίροιςτων  Οσίων  ο  κοινωνός· χαίροις  το δοχείον, των του  Πνεύματος αγαθών· χαίροις ο της Κύπρου, ανέσπερος δᾳδούχος, ω ΤύχωνΑμαθούντος,  ποιμήν μακάριε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: