15/3/17

Ο Άγιος Αριστόβουλος ο Απόστολος Επίσκοπος Βρετανίας

Στο δυτικό άκρο της Ευρώπης, τη Βρετανία, από τον 5ο αιώνα π.Χ. κατοικούσαν Κέλτες. Ο Χριστιανισμός εδώ έρχεται για πρώτη φορά με τον Άγιο Αριστόβουλο, αδελφό του Αποστόλου Βαρνάβα. Έτσι, η Εκκλησία της Βρετανίας έχει μία μακρά ιστορία και παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η παράδοση αυτή είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη από την εορτολογική τάξη της Μικράς Ασίας και την αυστηρότητα του Αιγυπτιακού  και  Παλαιστινιακού  μοναχισμού.
Ο Άγιος Αριστόβουλος καταγόταν από την Κύπρο και αναφέρεται υπό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, προς τους οικείους του οποίου αποστέλλει ασπασμό. Ήταν εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων και αδελφός του Αποστόλου Βαρνάβα. Κατεστάθη υπό του Αποστόλου Παύλου, Επίσκοπος της Μεγάλης Βρετανίας, «της νυν Εγκλιτέρας, Σκωτίας και Ιβερνίας»  και υπέστη πολλά παθήματα από τους ειδωλολάτρες. Ο Άγιος ίδρυσε την εκεί Εκκλησία, χειροτόνησε ιερείς και διακόνους, ανήγειρε ναούς και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Η Εκκλησία εορτάζει, επίσης, την μνήμη του στις 31 Οκτωβρίου μετά  των Αποστόλων  Στάχυος, Απελλή, Αμπλίου, Ουρβανού  και  Ναρκίσσου.


Απολυτίκιο  Ήχος  πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.         
Την κιθάραν του Πνεύματος την εξάχορδον, την μελωδήσασαν κόσμω  τας υπέρ νουν δωρεάς, ως εκφάντορας Χριστού ανευφημήσωμεν, Στάχυν, Αμπλίαν, Απελλήν, συν Ναρκίσσω, Ουρβανόν  και  Αριοτόβουλον  άμα  ως γαρ  Απόστολοι  θείοι, χάριν  αιτούνται  ταις  ψυχαίς  ημών


Δεν υπάρχουν σχόλια: