13/1/15

Ο Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης

O Όσιος Μάξιμος δύναται να παραβληθεί για την αυστηρότητα του βίου του και την αρετή του προς τους μεγάλους ασκητές της Αιγύπτου, των οποίων το βίο ζήλωσε.          
Καταγόταν
από την Λάμψακο και ονομαζόταν προηγουμένως Μανουήλ. Έγινε μοναχός στο όρος Γάνος της Προποντίδος. Το μοναχικό σχήμα και το όνομα Μάξιμος προσέλαβε από τον φημισμένο γέροντα Μάρκο. Εκεί αναδείχθηκε ακούραστος και ακατάβλητος στην μελέτη, την προσευχή, την κυριαρχία της γλώσσας και την αγάπη προς την ειρήνη και την ομόνοια. Ακολούθως μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ήταν τόση η αρετή του, ώστε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1376 – 1379) τον κάλεσε στα ανάκτορα, για να τον γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί του. Στη  συνέχεια πήγε στη Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσει το Άγιο λείψανο του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και μετά κατέφυγε στην έρημό του Άθω, στο Άγιον Όρος, που φέρει σήμερα το όνομά του. Εκεί έκτιζε όπου ήθελε την καλύβα του (το κελί του) την οποία στην συνέχεια έκαιγε από αρετή, για να μένει ακτήμων. Γι’ αυτό και ονομάσθηκε Καυσοκαλυβίτης. Έζησε με οσιακό τρόπο και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1320 μ.Χ. σε ηλικία 95 ετών.

πολυτίκιον. χος πλ. α’. Τν συνάναρχον     Λόγον.


Μητρικς κ νηδύος σιε Μάξιμε, κλογς ς δοχεον νατεθες τ Θε, το θείου γνόφου ς Μωσς κατηξίωσαι, κα τ πόρρω προορν, κατ τν μέγαν Σαμουήλ, το θω τ θεον θαμα, τς Θεοτόκου μύστης· κα πρεσβεύεις Πάτερ πρ μν.

Κοντάκιον. χος πλ. δ’. Τ περμάχ.   
ς ψηλν θεωριν φιλοθεάμονα
Κα προσευχς τς νοερς ργάτην δόκιμον
νυμνομέν σε ο δούλοι σου θεοφόρε.
λλ’ ς μύστης τν νθέων ναβάσεων
Καθοδήγησον μς πρς βίον κρείττονα
Το
ς βοντάς σοι, χαίροις σιε Μάξιμε.

Μεγαλυνάριον.
Α
γλ προσίτ καταστραφθείς, τ πιφανεί, τς Παρθένου τε κα γνς, φθης ψιβάμων, μετ σαρκς πολεύων, τ πρ νον κα λόγον, σιε Μάξιμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: