13/1/17

Ὁ Ὅσιος Μάξιμος ὁ Καυσοκαλυβίτης

Ο  Όσιος  Μάξιμος  δύναται  νὰ παραβληθεί  για  την  αυστηρότητα  του βίου  του  και  την  αρετή  του  προς  τους μεγάλους ασκητές της Αιγύπτου, των οποίων το βίο ζήλωσε.  
Καταγόταν  από  την  Λάμψακο και ονομαζόταν προηγουμένως Μανουήλ. Έγινε  μοναχός  στο  όρος  Γάνος  της Προποντίδος. Το μοναχικό  σχήμα  και  το  όνομα  Μάξιμος  προσέλαβε  από  τον φημισμένο γέροντα Μάρκο. Εκεί  αναδείχθηκε ακούραστος και ακατάβλητος  στην μελέτη, την προσευχή, την κυριαρχία της γλώσσας και  την  αγάπη προς την ειρήνη και  την ομόνοια. Ακολούθως μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ήταν τόση η αρετή του, ώστε ο αυτοκράτορας  Ανδρόνικος  ο  Παλαιολόγος  (1376 – 1379)  τον  κάλεσε  στα ανάκτορα, για να τον γνωρίσει και  να συνομιλήσει μαζί του. Στη συνέχεια  πήγε  στη  Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσει  το  Άγιο  λείψανο του  Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του  Μυροβλήτου  και  μετά  κατέφυγε στην  έρημο του Άθω,  στο  Άγιον  Όρος, που  φέρει  σήμερα  το  όνομά του. Εκεί  έκτιζε  όπου  ήθελε  την καλύβα του (το κελί του) την  οποία στην συνέχεια έκαιγε από αρετή, για να μένει ακτήμων. Γι’ αυτό και ονομάσθηκε  Καυσοκαλυβίτης. Έζησε με οσιακό τρόπο  και  κοιμήθηκε  με ειρήνη  το  έτος 1320 μ.Χ.  σε  ηλικία  95  ετών.


Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.       
Μητρικής  εκ  νηδύος Όσιε Μάξιμε, εκλογής ως δοχείον ανατεθείς τω Θεώ, του θείου γνόφου ως Μωσής κατηξίωσαι, και τα πόρρω προοράν, κατά τον μέγαν Σαμουήλ, του Άθω το θείον θαύμα, της Θεοτόκου ο μύστης·  ή  και  πρεσβεύεις  Πάτερ  υπέρ  ημών.


Κοντάκιον. Ήχος  πλ. δ’. Τη  υπερμάχω.
Ως  υψηλών  θεωριών  φιλοθεάμονα
Και  προσευχής  της  νοεράς  εργάτην  δόκιμον
Ανυμνούμέν  σε  οι  δούλοι  σου  θεοφόρε.
Αλλ’ ως μύστης των ενθέων αναβάσεων
Καθοδήγησον ημάς προς βίον κρείττονα        
Τους  βοώντάς  σοι,  χαίροις  Όσιε  Μάξιμε.


Μεγαλυνάριον.
Αίγλη απροσίτω καταστραφθείς, τη επιφανεία, της Παρθένου τε και Αγνής, ώφθης  υψιβάμων, μετά  σαρκός  πολεύων, τα υπέρ νουν και λόγον, Όσιε  Μάξιμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: